Ministerul Sănătăţii deblochează 2.322 de posturi, jumătate pentru asistenţi medicali. Necesarul la nivel naţional este însă dublu. Teama de o nouă tragedie, similară celei de la Maternitatea Giuleşti, duce la măsuri absurde. La Spitalul Filantropia din Craiova, asistentele nu pot lipsi de lângă copii mai mult de două minute.
Ministerul Sănătăţii a anunţat în această săptămână că va scoate la concurs la nivel naţional 2.322 de posture. Dintre acestea, 1.075 sunt pentru asistenţi medicali, 963 pentru medici şi 217 pentru personalul auxiliar, printre care infirmieri, îngrijitori şi şoferi de ambulanţă. Restul sunt pentru farmacişti şi personal pe ambulanţă. Pe lângă aceste posturi, pentru spitalele al căror management a fost transferat la autorităţile locale, primăriile au posibilitatea să mai angajeze încă 750 de cadre medicale. Astfel, în luna noiembrie, spitalele vor organiza concursuri pentru ocuparea posturilor.
Citiţi şi:
Internarea, boală grea la români
Constanţa: SOS Cardiologia
Propunerea ministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiului care a avut loc la 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi şase au fost răniţi grav.
Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem.
Misiune imposibilă
De altfel, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti au fost luate măsuri drastice în toate maternităţile din ţară. De pildă, la Craiova, conducerea Spitalului Filantropia a remis o nouă circulară care impune o serie de obligaţii personalului. Printre atribuţiile oficiale ce privesc siguranţa bolnavului, cadrul medical „nu părăseşte secţia decât pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice şi pentr