Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiţi muzicieni de origine română ai ultimelor decenii, încheie Anim’est 2010 cu un recital cu totul deosebit pe scena Cinema Patria, în continuarea Galei de închidere a festivalului, programate sâmbătă, 16 octombrie, ora 20:00. Bălănescu va acompania live, cu vioara care l-a făcut celebru în întreaga lume, un consistent program de scurt metraje semnate de animatorul invitat al celei de-a cincea ediţii Anim’est şi, totodată, unul dintre membrii juriului secţiunilor Scurtmetraj şi Lungmetraj– britanicul Phil Mulloy, unul dintre cei mai importanţi realizatori europeni de film de animaţie contemporani.
Bălănescu şi Mulloy nu se află la prima colaborare: animatorul britanic se numără printre regizorii importanţi cu care a lucrat Alexander Bălănescu, alături de realizatori precum Peter Greenaway, Michael Winterbottom sau Jean-Luc Godard. Dacă printre melomanii din lumea întreagă, muzicianul britanic de origine română nu mai are nevoie de nicio prezentare, cinefilii români îl cunosc mai ales datorită contribuţiei sale semnificative, din postura de compozitor, la succesul lungmetrajului regizat de Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii.
Filmografia plină de personalitate a lui Phil Mulloy cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internaţionale. Seria The Ten Commandments (Cele zece porunci), creată între 1994 şi 1996, în care cele 10 porunci sunt satirizate, a câştigat Premiul Juriului la Festivalul Internaţional de Scurt Metraj Vila do Conde şi Premiul Special la Festivalul de la Hiroshima. The Chain, produs în 1998, a făcut parte dintre cele 30 de filme de animaţie de scurt metraj realizate pentru a susţine cele 30 de articole ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, câştigând Premiul Juriului la Festivalul Internaţional de Scurt Metraj Vila do Conde şi premiul criticii la