Un pumn de vitamine înlocuieşte o dietă echilibrată, iar vitamina C alungă răceala. Sunt doar două dintre legendele care se spun despre vitaminele sintetizate
Pentru că răcelile şi virozele ne pândesc la tot pasul în această perioadă, mulţi dintre noi am fi tentaţi să apelăm la suplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar sau pentru a face faţă stresului cotidian.
Românii sunt mari consumatori de vitamina C. În 2009, conaţionalii au înghiţit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină, potrivit datelor furnizate de Cegedim pentru gândul. Pentru aceste medicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Locul doi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cu minerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-au cheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se află vitaminele A şi D luate separat sau împreună, potrivit aceleiaşi surse. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel de medicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei. Aşadar vitamine consumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluţia pentru creşterea imunităţii şi pentru a face faţă stresului? Potrivit specialiştilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietă echilibrată bogată în fructe şi legume. gândul îţi prezintă 4 mituri despre suplimente.
La primele semne ale răcelii suntem tentaţi să luăm cu pumnul vitamina C, deoarece aceasta întăreşte sistemul imunitar şi alungă răceală. Total eronat, sunt de părere nutriţioniştii. Potrivit specialişlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durata unei răceli. De exemplu, în medie, adulţii au simtome de răceală 12 zile pe an, iar o pilulă poate să micşoreze durata la 11 zile.
Suplimentele de vitamine pot ţine locul unei diete echilibrate. Nutriţioniştii atrag atenţia asupra acestui mit, deoarece organismul are nevoie de vitamine naturale nu sintetizate. Prof. dr. Nic