Cercetarile stiintifice au dovedit ca in anumite plante cum sunt strugurii rosii, afinele, rodiile exista o substanta numita Resveratrol, o fitoalexina care are semnificatia de a para sau de a proteja. Este o substanta chimica produsa de aceste plante si in special de struguri.
Vinul si strugurii
Nicio alta bautura nu a atras mai mult atentia medicinei moderne decat vinul. Atunci cand cercetatorii su descoperit Resveratrolul, au gasit practic raspunsul la ceea ce era numit paradoxul francez si anume de ce francezii, al caror stil de viata include fumatul, mancaruri grase si vinul, au o rata redusa a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Raspunsul la aceasta dilema se gaseste in Resveratrol, un antioxidant puternic si o substanta antiinflamatoare, care se gaseste in concentratii mari in vin. Francezii au obiceiul de a consuma un pahar dau doua de vin in fiecare zi, ceea ce ii protejeaza de aparitia afectiunilor cronice.
Vinul rosu
Vinul rosu contine mai mult Resveratrol, dar cantitatea continuta depinde de mai multi factori: locul unde a crescut vita de vie, momentul in care au fost culesi strugurii, clima etc. Strugurii care contin cea mai ridicata cantitate de Resveratrol sunt din specia St. Laurent si Pinot noir.
Efectele pozitive ale Resveratrolului
Asa cum au dovedit cercetarile, Resveratrolul poate preveni formarea cheagurilor de sange, mentinand circulatia sangelui in vase sanguine la un nivel bun, ajuta la scaderea colesterolului si este de 40 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia impotriva oxidarilor LDL (lipoproteine cu densitate scazuta), un proces legat de aparitia afectiunilor cardiace.
Este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul. Reduce aparitia tumorilor prin blocarea unei enzime despre care cercetatorii cred ca ar contribui l