Reprezentanţi ai mediului economic şi politic din peste 30 de ţări s-au reunit la finele săptămânii trecute la Istanbul, la cea de-a doua ediţie a Black Sea Energy and Economic Forum. Reuniunea a urmărit sporirea dialogului regional privind securitatea energetică, în contextul în care Turcia este liantul dintre consumul mare din Vest şi resursele din Est.
Cel mai mare oraş al Europei, Istanbulul, a fost, săptămâna trecută, capitala energetică mondială. Pe parcursul a trei zile, a doua ediţie a Black Sea Energy and Economic Forum a reunit peste 300 de lideri de companii, oameni de afaceri, oficiali guvernamentali şi experţi în domeniul energetic din peste 30 de ţări. Organizat de Atlantic Council în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010, evenimentul a oferit o excelentă platformă de dezbateri pe teme precum asigurarea securităţii energetice a Europei prin colaborarea cu statele caspice şi importanţa regiunii Mării Negre ca punte de legătură între cele două lumi, dar şi ca important izvor de resurse energetice proprii al Europei. Pe lângă firul oficial, discuţiile informale au fost cel puţin la fel de importante.
La confluenţa dintre cerere şi ofertă
După ediţia inaugurală de la Bucureşti de anul trecut, tema forumului din acest an a fost "transformarea". Aceasta pentru că, în primul rând, regiunea Marea Neagră-Marea Caspică este pe punctul de a schimba peisajul economic şi politic global, iar, în al doilea rând, omenirea nu se mai poate baza pe soluţii convenţionale pentru a face faţă provocărilor economice şi energetice de mâine şi trebuie să treacă la un alt nivel.
Într-un secol în care avansul tehnologic conferă sectorului energetic o importanţă fără precedent, ţările dezvoltate din vestul şi centrul Europei caută noi surse de aprovizionare cu resurse energetice, iar statele cu subsol bogat, precum cele caspice, aleargă după pieţe de desf