Un guvern de criză PNL - PSD va trebui să menţină ţintele mari convenite cu Fondul, spune Antonescu.
Liderul liberal şi-a asumat recent şefia guvernului din umbră a cărui componenţă PNL a validat-o, dar cu multe voturi împotrivă. Deşi popularitatea PDL şi a Guvernului Boc sunt în cădere liberă, problemele Opoziţiei nu au devenit mai uşor de gestionat. PNL şi PSD au poziţii diferite în ceea ce priveşte măsurile pe care un nou cabinet, rezultat în urma eventualului succes al moţiunii de cenzură, ar trebui să le ia. Singurul punct asupra căruia cele două partide sunt pe deplin de acord este dărâmarea Guvernului. Ce ar face Crin Antonescu dacă ar conduce un guvern real? Ar menţine cota unică, ar continua acordul cu FMI în ţintele sale mari, ar reveni la nivelul salariilor bugetarilor de dinainte de reduceri, dar ar continua şi reducerea de posturi în sectorul de stat.
Citiţi şi:
Tăriceanu speră ca PNL să nu meargă spre modelul Băsescu
Crin Antonescu a „divorţat" de greii PNL
Ion M. Ioniţă: Sunteţi prim-ministru al cabinetului din umbră anunţat de PNL. Ideea unui astfel de cabinet a fost îmbrăţişată şi de PSD, dar fără a anunţa nume. În PNL, formula cabinetului din umbră a generat nemulţumiri şi un număr mare de membri ai conducerii PNL au votat împotrivă. Nu vă temeţi că aţi deschis o discuţie prematură în partid ştiind pasiunile stârnite de posturile ministeriale?
Crin Antonescu: Era de aşteptat ceea ce s-a întâmplat. Acţiunea de anunţare a cabinetului din umbră presupunea nişte riscuri, de care am fost conştienţi şi pe care ni le-am asumat, care veneau din bruscarea unei mentalităţi încetăţenite: aceea că voturile nu se iau pe programe, pe idei, ci, eventual, pe un lider sau altul. Iar distribuirea poziţiilor de putere în cazul guvernării se face ulterior, după criteriile interne de partid. Sigur că ieşirea din acest tip de mentalita