Miliarde de oameni trăiesc în zone în care calitatea apei lasă de dorit. Autorităţile din ţările dezvoltate investesc mii de miliarde de dolari în calitatea apei. Numai că încearcă să atenueze efectele, nu să înlăture cauzele.
Cercetătorii americani au dat publicităţii, la finele săptămânii trecute, un studiu ale cărui concluzii sunt îngrijorătoare. 80% din oamenii de pe glob trăiesc în zone în care apa dulce nu poate fi catalogată ca sigură, relevă cercetarea coordonată de profesorul Charles Vorosmarty de la Universitatea oraşului New York, citată de Reuters.Această situaţie este provocată de proasta administrare a râurilor şi a fluviilor, precum şi de poluare. Foarte multe zone în care riscul este crescut se află în Statele Unite ale Americii şi în Europa. Probleme grave sunt semnalate şi în India, în special în bazinul fluviului Gange şi în estul Chinei.
Poluare şi baraje prost amplasate
Cercetătorii atrag atenţia că, de multe ori, dezvoltarea zonelor duce la creşterea pericolului. De vină sunt barajele prost amplasate şi mărirea gradului de poluare generată de folosirea excesivă a îngrăşămintelor chimice. Chiar dacă ţările bogate încearcă să amelioreze această situaţie construind instalaţii costisitoare pentru tratarea apei, biodiversitatea are de suferit.
Autorii studiului atrag atenţia că măsurile de siguranţă privind calitatea apei ar trebui regândite mai ales în zonele din ţările în curs de dezvoltare mai puţin ameninţate de acest pericol în momentul de faţă. În caz contrar, situaţia se va înrăutăţi, având în vedere că până în 2050 se estimează că populaţia lumii va ajunge la 9 miliarde, faţă de 6,8 miliarde cât este în prezent.
Strategie bazată pe„peticire“
Oamenii de ştiinţă americani spun că, în ţările puternic industrializate, autorităţile doar încearcă să atenueze problemele apărute în ceea ce priveşte cali