O melodie populară răsună în sediul Ceragem din Calea Rahovei din Bucureşti: zeci de bătrâni stau cuminţi pe scaune, îmbrăcaţi în alb, în timp ce în faţa lor o doamnă în vârstă cântă „Trandafir de la Moldova”. Programul cultural-artistic continuă cu poezia „Ceragemul meu iubit”, recitată de aceeaşi femeie, în care sunt lăudate minunatele proprietăţi ale pietrelor de jad din aparatele de masaj. Sursa: Andreea Dogar
„Vă doriţi să deveniţi mai tineri?”, întreabă apoi la microfon, peste capetele bătrânilor, o angajată a firmei. Toată lumea răspunde afirmativ, iar reprezentanta companiei începe un fel de lecţie, ca la şcoală: cu un marker, scrie pe o tablă o listă a efectelor pozitive pe care le are termomasajul cu pietrele de jad, care ar ajuta la relaxare, la circulaţia sângelui, la rinichi, la fixarea calciului şi a magneziului în oase, la regenerarea pielii şi la imunitate.
Bătrânii se aşază apoi pe mese, punându-şi aparatul cu bilele colorate în roşu şi galben sub spinare. Imediat, o altă serie de vreo 30 de persoane îi înlocuieşte pe scaune, iar o altă angajată reia frumoasa poveste despre binefacerile masajului cu pietre de jad.
„Face minuni: aveam ganglioni la sub braţ şi au dispărut”
Deşi aceste sesiuni preliminare masajului fac parte din strategia companiei de a-i convinge pe oameni să cumpere aparatele („Foloşeste înainte de a cumpăra” este strategia lor de marketing), bătrânii au impresia că vin aici la tratament. Ba mai mult, unii dintre ei au înţeles că aparatul îi va vindeca de orice boală: „Face minuni”, spune Aurelia, o doamnă sărită de 60 de ani, care locuieşte în cartierul Rahova. „Aveam ganglioni la sub braţ, dar după ce am venit aici cinci luni de zile mi-au dispărut”. De doctor nu a vrut să audă: „Nu, n-am spus la nimeni”. Îşi doreşte foarte tare să aibă un aparat acasă, dar deocamdată nu are bani.
@