Poliţiştii timişeni au demarat acţiuni de verificare a legalităţii deţinerii câinilor periculoşi. În evidenţa Poliţiei Timiş sunt înregistraţi mai mult de 1.100 de câini periculoşi. Anul trecut, au fost date 20 de amenzi, în valoare de peste 6.000 de lei, deţinătorilor unor astfel de animale, dar au fost înregistrate şi cinci dosare penale, după ce patrupele au muşcat oameni ori după ce proprietarii au fost prinşi participând cu câinii la lupte ilegale între animale.
Persoanele cu cazier nu au voie să deţină câini periculoşi
Inspectoratul de Poliţie Timiş a anunţat că trece la controale pentru a stabili dacă proprietarii de câini periculoşi respectă prevederile legale. Potrivit legii, sunt consideraţi câini periculoşi cei care aparţin raselor Pit Bull, Bandog, Boerbull, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc caucazian, Cane Corso, dar şi metişii acestora.
Proprietarii sau deţinătorii câinilor aparţinând acestor rase şi care nu au fost înscrişi în evidenţe sunt obligaţi, potrivit prevederilor O.U.G nr. 55/2002, modificată de Legea nr. 60/2003, să se prezinte la sediul Poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, pentru înscrierea patrupedului în evidenţe. Potrivit I.P.J. Timiş, în evidenţă sunt în prezent 1.170 de câini periculoşi.
Pentru a putea deţine astfel de animale, cetăţenii trebuie să aibă nu numai un dosar cu o documentaţie stufoasă, referitoare la identificarea şi sănătatea câinilor, dar personal trebuie să fie posesorii unui cazier fără pată, mai precis să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni contra persoanei. Câinii trebuie înregistraţi la Asociaţia Chinologică Română, iar proprietarii trebuie să aducă de acolo o adeverinţă, în foto-copie, la Poliţie, act din care să rezulte încadrarea patruped