Inspector şi profesor de matematică, a convins mii de părinţi de etnie rromă să-şi trimită copiii la şcoală. În timpul liber, cântă într-o formaţie de familie. Când a fost numit inspector pentru şcolarizarea şi educaţia elevului rrom, în 2000, Anghel Năstase îşi aminteşte că învăţământul pentru această etnie era ca şi inexistent. Erau puţini cei care mergeau la şcoală, iar misiunea lui era să-i convingă să vină în număr cât mai mare.
„Când s-a înfiinţat această funcţie, nu era niciun profesor de limba rromani. Am fost primul care am introdus această limbă în şcoli. Am găsit destul de greu profesori“, îşi aminteşte Anghel Năstase.
Se ocupă de mii de elevi
Prima şcoală cu elevi rromi a fost înfiinţată la Gura Văii, imediat după Revoluţie, pentru copiii căldărarilor. „Dintr-o moară părăsită a apărut acea unitate care a reuşit să-i atragă pe fiii căldărarilor. Au înţeles că pe lângă meseria pe care o au le prinde bine şi ceva carte. Unii au vrut să-şi ia permisul de conducere, alţii să-şi deschidă o afacere, iar femeile ca să poată înţelege telenovelele“, povesteşte inspectorul. De la un an la altul, tot mai mulţi rromi au început să se îndrepte către şcoală. Dar nu pur şi simplu. Profesorii de limba rromani, mediatorii şcolari şi inspectorul de specialitate au fost cei care i-au convins pe părinţi să-şi trimită copiii fără teama de a fi discriminaţi.
Acum, după 11 ani, lucrurile stau cu totul altfel. Peste 2.000 de rromi sunt înscrişi la şcolile din judeţ, peste 500 la liceu, iar mai bine de 50 sunt studenţi la diferite facultăţi din ţară. La aceştia se adaugă 900 de elevi care studiază în limba maghiară. De toţi răspunde inspectorul Anghel Năstase.
Sclipitor la matematică
„Sunt ca un părinte pentru ei. Trebuie să mă implic în fiecare caz şi să găsesc rezolvarea. Nu a fost uşor şi nu este nici acum. Le exp