Investiţiile, fondurile UE şi stimularea cererii interne sunt modalităţile prin care România poate ieşi din criză şi, ulterior, să se dezvolte. Deşi sunt dureroase, măsurile de austeritate trebuie implementate corect şi urmate de reforme pentru a avea efectele dorite, crede ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
În această perioadă, marcată de criza economică mondială, este important pentru România să atragă investiţii, consideră Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
"V-aş sugera să vă concentraţi asupra îmbunătăţirii mediului de afaceri şi de investiţii. Dacă România va reuşi să devină un magnet pentru investiţii, guvernul va putea crea o situaţie win-win (câştig-câştig - n. red.)", a afirmat ambasadorul cu ocazia unui interviu acordat de ziua naţională a Germaniei
(3 octombrie).
Pe de altă parte însă, în acest film, statul trebuie să îşi joace propriul rol şi să îşi îndeplinească atribuţiile.
"Statul trebuie să fie un partener care să-şi respecte obligaţiile contractuale, să-şi plătească arieratele şi să efectueze rambursările aferente taxei pe valoarea adăugată", mai spune Von Mettenheim.
Ambasadorul Germaniei mai spune că investitorii îşi doresc mai multă transparenţă şi eficienţă - îmbunătăţiri nu legate de costuri suplimentare, ci, din contră, care duc chiar la economii - în privinţa licitaţiilor publice, a proceselor judiciare şi a contencioaselor administrative.
România se află pe drumul cel bun
Pe de altă parte însă, el consideră că măsurile de austeritate anunţate de guvernul de la Bucureşti au fost potrivite pentru situaţia României şi dacă sunt implementate corect, rezultatele ar putea fi pe măsură.
"România se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte consolidarea bugetului şi a disciplinei bugetare. Hotărâtor este totuşi ca Ro