Numărul tranzacţiilor de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut la circa 45.000 în septembrie, de la 91.000 în iunie şi 130.000 în mai, după schimbarea impozitării. Astfel, deşi acţiunile listate au crescut în ultimele trei luni, tranzacţiile au fost mici, iar impozitul pe care statul îl va încasa nu va fi semnificativ, deşi cota de impozitare a foct crescută la 16% indiferent de perioada de deţinere a acţiunilor. Până la 30 iunie, câştigurile din acţiunile deţinute mai mult de un an se impozitau cu 1%.
Mulţi dintre investitorii de pe Bursă au luat poziţii de aşteptare începând din luna iulie, după ce Guvernul a modificat impozitul aplicat câştigurilor din vânzarea acţiunilor, ceea ce a determinat o scădere dramatică a numărului tranzacţiilor de pe Bursă. În ultimele trei luni, numărul tranzacţiilor de la Bursă a scăzut încontinuu, ajungând în septembrie la 45.300, un minim al ultimilor şase ani (ultima lună cu tranzacţii mai puţine a fost aprilie 2004, când numărul tranzacţiilor a fost de 42.900).
"Foarte puţini clienţi au tranzacţionat în ultimele trei luni. Mai puţin de 20% din cei câteva mii de clienţi ai firmei au de depus declaraţii de impunere. Şi impozitarea a avut o influenţă negativă asupra numărului de tranzacţii", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest.
El spune că până pe 5 octombrie toţi clienţii care au realizat tranzacţii în trimestrul al treilea vor primi declaraţii de impunere pe baza tranzacţiilor realizate, pe care va trebui să le depună până pe 25 octombrie la administraţia fiscală, odată cu plata impozitului anticipat de 16% aplicat la eventualele câştiguri obţinute.
Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut CNVM să modifice proiectul cerând ca depunerea declaraţiilor de impunere şi plata impozitului anticipat să se re