Şedinţa de luni a Coaliţiei s-a concentrat pe Legea Educaţiei, dar mai ales pe Legea salarizării unice şi majorările pe care bugetarii ar urma să le primească din 2011. Dacă pe Legea Educaţiei consensul a fost rapid găsit, Cabinetul Boc urmând să-şi angajeze răspunderea pe acest act normativ dacă într-o săptămână sau maximum 10 zile dezbaterile nu se finalizează în Senat, în privinţa creşterilor salariale, fiecare formaţiune a venit cu variante radical diferite faţă de ceilalţi.
Cum văd minorităţile creşterile salariale
Nu s-a luat vreo decizie politică în privinţa majorărilor salariale, cert este însă faptul că fiecare dintre formaţiunile politice au încercat să-şi convingă colegii de Coaliţie să meargă pe scenariul propriu. Minorităţile naţionale, reprezentate de deputatul Varujan Pambuccian, au propus o majorare cu 14% a salariilor, urmând ca cei care au sub 1.000 de lei pe lună să primească ulterior nişte "compensaţii", în funcţie de evoluţia Produsului Intern Brut.
Ce au propus udemeriştii care s-au consultat cu Finanţele şi Ministerul Muncii
Pe de altă parte, liderii UDMR au o propunere cu totul diferită. Ei şi-ar dori o creştere etapizată a salariilor sub 1.000 de lei, urmând ca cele peste acest prag să se majoreze doar cu 12%.
"Spre deosebire de domnul Pambuccian, care fără să aibă cifre, având în vedere că eu sunt în Comisia de Finanţe- Bănci, ştiu condiţionalităţile pentru 2011, respectiv cele 39 de miliarde (lei- cheltuieli de personal- n.r.), plus cele impuse de FMI, am făcut şi calculele. Noi susţinem majorarea diferenţiată: respectiv, începâd cu cele mici, sub 1.000 de lei- şi aici am făcut calculele pentru două variante, două modalităţi de rezolvare. Esenţa este aceeaşi: salariile sub 1.000 de lei să crească mai repede, iar cele peste 1.000 de lei să crească cu 12%, pentru că atâta mai rămâne din cele 39 mi