Pentru a deveni bucătar este important să fiţi o persoană ordonată, care are simţ estetic dezvoltat şi care poate îmbina aromele ingredientelor.
Meseria de bucătar este una la mare căutare chiar şi în timp de criză, pentru că satisface una dintre nevoile principale ale omului. „Locuri de muncă în domeniu vor exista întotdeauna, pentru că mereu va fi nevoie de mâncare. În plus, datorită promovării tot mai puternice a fenomenului gastronomic, în special în televiziune şi online, a devenit o meserie foarte «la modă»", consideră Cristian Borod (34 de ani), bucătar din Arad şi autorul blogului bucatarmaniac.blogspot.com, care s-a reprofilat după ce timp de opt ani a lucrat ca jurnalist. „Am avut întotdeauna o pasiune pentru gastronomie, iar gătitul a fost cea mai facilă alternativă pentru mine", explică Borod.
Un bucătar ar trebui să fie, în primul rând, o persoană ordonată şi dornică de a învăţa tot timpul. „În bucătărie, trebuie să fii ordonat, echilibrat, îndemânatic, să ai spirit practic şi înclinaţie spre învăţare", susţine Adrian Hădean (33 de ani), care se prezintă ca un bucătar-călător pe propriul site - www.adihadean.ro. „Gătesc acolo unde mă cheamă prietenii de pe Facebook, oamenii care mă urmăresc pe Twitter şi cei care-mi citesc blogul şi se inspiră din reţetele postate de mine", scrie Hădean pe propria pagină de internet.
În plus, Cristian Borod precizează că bucătarul este prin definiţie un gurmand, dar trebuie să fie altruist, ca să se bucure de plăcerea altora de a mânca. „Bucătarul este o persoană activă, care se adaptează uşor şi rezistă la stres. Este un perfecţionist, un bun chimist şi, în visele lui cele mai secrete, un artist. Creativitatea este un atu de care nu se poate dispensa şi este prezentă şi atunci când găteşte, dar, nu în ultimul rând, atunci când serveşte mâncarea", completează Borod.
Plusuri şi minusu