În jurul instituţiilor de învăţământ poţi găsi orice: de la buticuri cu ţigări, până la baruri sau aşa-numitele „magazine de vise“. Legea interzice vânzarea de tutun şi de alcool minorilor. La fel, legislaţia nu le dă voie comercianţilor să le vândă în perimetrul şcolilor.
Restricţiile legislative nu stau în calea comercianţilor atunci când vine vorba de profit. Chiar dacă nu au voie, vânzătorii de ţigări, alcool sau de „condimente" cu care se droghează unii adolescenţi se poziţionează strategic în preajma şcolilor şi liceelor.
Citeşte şi:
Botoşani: Şcoală primară transformată în birt sătesc
Liceul „Mihai Eminescu" se află în „buricul târgului" - în centrul Capitalei. Lângă curtea instituţiei este un butic cu alimente. Întrebată dacă are ţigări, vânzătoarea se scuză politicos. „Îmi pare rău. Nu avem. Nu avem voie să vindem ţigări lângă şcoală". La zece metri, în faţa liceului, ascuns într-un gang, este un alt butic. Ţigările nu sunt puse la vedere, însă la cerere oferta este generoasă. Băuturile alcoolice nu lipsesc în schimb din vitrinele frigorifice.
Elevii vin, cumpără, fără să fie întrebaţi de vârstă. Colegiul „Mihai Viteazul" - de asemenea în centrul Bucureştiului. Între cele două intrări ale instituţiei tronează un bar cu terasă. Pe uşă scrie clar: „În acest local, fumatul este permis". În plus, pe trotuarul din faţa liceului sunt două chioşcuri cu ţigări. Vizavi - alte trei localuri în care se vând şi băuturi alcoolice.
„Nu ne afectează"
Elevii spun că nu îi deranjează barurile din jurul liceului, însă admit că „este cam ciudat pentru imaginea şcolii".
„Nu ne afectează. Oricum nu putem să chiulim acolo că ne văd toţi profesorii. Preferăm să mergem în altă parte", spune o elevă din clasa a IX-a. Întrebaţi unde se află un „magazin de vise" prin zonă, răspunsul vine prompt: „E unul puţin ma