Evenimentul acestei săptămâni la Bruxelles este fără îndoială summit-ul Uniunii Europene cu ţările asiatice, organizat într-un cadru de excepţie, la Palatul Regal şi aşteptat să se articuleze în jurul relaţiilor tensionate între China şi Japonia. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Evenimentul acestei săptămâni la Bruxelles este fără îndoială summit-ul Uniunii Europene cu ţările asiatice, organizat într-un cadru de excepţie, la Palatul Regal şi aşteptat să se articuleze în jurul relaţiilor tensionate între China şi Japonia. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Europenii sunt reprezentaţi în mod inegal la acest eveniment, de la gradul de preşedinte sau prim-ministru, cum este cazul României, al Franţei şi al Belgiei, până la gradul de ministru de Externe, cum este cazul Marii Britanii.
De cealaltă parte, oaspeţii asiatici nu sunt cu mult mai uniformi în reprezentare. China şi Japonia sunt reprezentate la cel mai înalt nivel, dar Filipinele, Indonezia şi Rusia nou venită îşi trimit doar miniştrii de Externe.
În acest forum de discuţie care reuneşte 60% din populaţia mondială şi din comerţul mondial, 46 de ţări sunt aşteptate să participe. Trei noi membri se alătură forumului din acest an: Rusia, Australia şi Noua Zeelandă.
Uniunea Europeană întreţine relaţii comerciale cu 19 parteneri asiatici. Afacerile au fost prospere între 2000 şi 2009, an în care schimburile comerciale au cunoscut o scădere cu 20%.
Fără îndoială, spun specialiştii, această reuniune de prestigiu găzduită de Palatul Regal din Bruxelles se va axa în mare parte şi pe disputa dintre Japonia şi China privind apele teritoriale disputate de cele două ţări.
China a blocat relaţiile la nivel înalt cu Japonia, pe 8 septembrie, dar de partea japoneză, o reuniune bilaterală între cei doi şefi de stat, cu ocazia