Salvarea Greciei de scenariul intrarii in incapacitate de plata a starnit puternice controverse intre liderii Uniunii Europene, in special intre cancelarul Germaniei Angela Merkel si presedintele Frantei Nikolas Sarkozy.
Una din temele disputei se refera la rolul pe care il joaca Fondul Monetar International in programul de ajutorarea financiara a Greciei, potrivit dezvaluirilor publicate saptamana trecuta de cotidianul The Wall Street Journal.
Temerile Frantei sunt legate de o posibila influenta americana in probleme specifice zonei euro.
In urma cu cateva luni, China anunta investitii importante in infrastrucutra portuara a Greciei, prin preluarea in concesiune pe 35 de ani, contra a 3,4 miliarde de euro, a doua terminale din portul Piraeus, vazut ca o poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru marfurile chinezesti.
Grecia, confruntata cu o adancire a crizei economice in ciuda asistentei financiare primite, cu puternice proteste sociale impotriva masurilor de austeritate promovate de guvern si cu o tot mai crescanda neincredere a investitorilor, incearca consolidarea relatiei cu China, un posibil finantator important al uriasei sale datorii.
Un pas inainte a fost marcat de vizita de doua zile a primului ministru chinez Wen Jiabao in Grecia.
Rezervele valutare imense ale Chinei, de peste 2,5 trilioane dolari, impreuna cu intentia acesteia de a-si reduce expunerea fata de moneda americana, pot fi un factor de incredere in Grecia, care astfel va reusi sa-si finanteze imensa datorie publica si sa intareasca increderea investitorilor.
Aceasta ar permite Greciei sa se imprumute la costuri mai mici decat in prezent, marja peste obligatiunile statului german (considerate cu risc zero), depasind 10 procente.
Premierul chinez a anuntat intentia Chinei de a cumpara obligatiuni d