Pentru că nu îşi tratează cariile la timp, milioane de români ajung să-şi piardă dantura la 50 de ani.
România face parte din ţările europene cu cei mai mulţi purtători de proteze dentare, numărul acestora ridicându-se la câteva milioane. Stomatologul Sabina Miu din Bucureşti spune ce a dedus din experienţa pe care o are zilnic la cabinetul său din Bucureşti. „Oamenii nu îşi îngrijesc dantura şi ajung să îşi piardă toţi dinţii. Sunt femei care preferă mai degrabă să se coafeze decât să îşi pună dinţi în gură şi bărbaţi care aleg să dea banii pe băutură", spune medicul.
Vizita la dentist, obligatorie o dată pe an
Un control stomatologic făcut o dată pe an ar salva situaţia, cred medicii dentişti. „Afecţiunile netratate, de regulă cariile, duc la pierderea dinţilor. Şi adevărul este că oamenii nu îşi tratează problemele simple la timp şi vin la medic în ultimul ceas", spune medicul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti. Situaţia s-ar putea îmbunătăţi dacă mai mulţi medici stomatologi s-ar afla în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate. „Mai mulţi oameni ar beneficia măcar de un control de rutină. Dau numai exemplul Bucureştiului: din 3.900 de medici care profesează aici, doar 300 sunt în contract cu statul", precizează Brezoescu.
Puţini îşi permit un implant dentar
Faţă de alte ţări europene, la noi se folosesc încă modele mai vechi de proteze (proteze din plastic care se scot şi se pun în pahar). „Sunt proteze mobile totale sau parţiale, potrivite celor cu edentaţii totale", spune medicul stomatolog Sabina Miu. Preţul acestora variază între 500 şi 1.000 de lei. Pe de altă parte, în străinătate, se practică de câţiva ani buni implantul dentar. „Aşa ar fi recomandat să rezolvăm edentaţia (lipsa dinţilor), prin implant, însă puţini îşi permit", spune medicul Alexandru Brezoescu. Pe lân