PSD speră să obţină o reîntoarcere triumfală la putere promiţând cu frenezie reinstaurarea statului paternalist, conservarea unei administraţii îmbuibate cu posturi călduţe şi salarii grase (chiar dacă economia privată nu le poate susţine), dar şi recompense pentru toţi cei ce luptă alături de ei.
PSD joacă totul pe mâna sindicatelor, aliaţii săi tradiţionali pe frontul populismului deşănţat, alături de care speră să obţină o schimbare mai rapidă de putere, prin presiunea străzii. La cererea acestora, social-democraţii au anunţat că au introdus în programul de guvernare pentru 2012-2020 (sic!) revenirea salariilor la nivelul de dinaintea tăierilor operate de Guvernul Boc şi schimbarea legislaţiei muncii astfel încât companiile mai degrabă să dea faliment decât să facă disponibilizări.
În paralel, încurajări şi susţinere totală pentru pentru toţi cei care ies în stradă, imunitate pentru cei ce o fac, deşi încalcă legea - cum este oferta de asistenţă juridică pentru toţi poliţiştii care riscă sancţiuni pentru mitingul din 24 septembrie, deci inclusiv pentru cei care au purtat arme, şi chiar validarea acţiunilor violente. „Eu aş fi fost şi mai violent în locul lor", a declarat chiar şeful PSD, Victor Ponta, nemulţumit, probabil, că protestatarii s-au mulţumit doar cu „Ieşi afară, javră ordinară", în loc să sară gardul de la Cotroceni şi să se ia la bătaie cu SPP-ul.
Preţul final pentru contribuţia sindicatelor la ofensiva PSD include şi păstrarea tăcerii asupra averii liderilor de sindicat. În condiţiile în care astăzi expiră termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor de avere şi interese, potrivit noii Legi ANI, PSD a depus deja o iniţiativă de modificare a actului normativ, astfel încât sindicaliştii să fie exceptaţi.
Printre iniţiatorii legii se numără Matei Radu Brătianu şi Dumitru Chiriţă, doi lideri de sindicat deveniţi parlamentari PS