România a urcat, în trimestrul al treilea, pe locul cinci într-un clasament mondial al ţărilor din care se expediază mesaje spam, potrivit statisticilor producătorului de soluţii de securitate Panda Security. În trimestrul al doilea, România ocupa locul opt.
La ora 9.00 când ajungi la serviciu, primul lucru pe care îl faci este să îţi verifici e-mailul. Majoritatea celor care respectă acest program ştiu cât de greu este să identifici mesajele cu adevărat importante în aglomeraţia de promoţii, invitaţii sau newslettere la care nu te-ai abonat. Un studiu al producătorului de soluţii de securitate Panda Security arată că cele mai multe provin din India, cu un procent de 11% din totalul mesajelor nesolicitate (spam-uri). Clasamentul este completat de Brazilia şi Rusia, fiecare cu mai mult de 8%.
România ocupă locul cinci
În ceea ce priveşte România, în trimiestrul al treilea, aceasta a urcat pe locul cinci în clasamentul ţărilor din care provin aceste mesaje nesolicitate. În trimestrul doi, România s-a clasat pe locul opt.
Raportul arată că 95% dintre toate email-urile aflate în circulaţie au fost spam, iar 55% din spamul la nivel mondial provine din doar 10 ţări.
Spam-ul, la nivel local
În 2009, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dat trei amenzi pentru transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate. Cuantumul total al sancţiunilor aplicate pentru această activitate a fost de 20.000 de lei.
Amenda pentru trimiterea de mesaje de tip spam porneşte de la 5.000 de lei şi poate ajunge până la 100.000 de lei. Pentru societăţile comerciale cu o cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei, sancţiunea poate fi în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri.