Dacă în ianuarie şi februarie au fost emise peste 5.000 concedii medicale, în iulie şi august numărul acestora a scăzut cu 30%. Nesiguranţa locului de muncă îi face pe tot mai mulţi vrânceni să renunţe la concedii medicale, iar de frica amenzilor, medicii eliberează astfel de certificate doar în cazuri extreme.
Dacă în anii trecuţi o simplă migrenă putea fi „tratată" cu un concediu medical de o săptămână, acum, deşi medicii le recomandă repausul la pat, vrâncenii preferă să meargă bolnavi la muncă, în condiţiile în care personalul este insuficient, iar angajatorii îi pot concedia în orice clipă.
Cel puţin aşa indică statisticile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, conform cărora în ultimele două luni, au fost prescrise 3.500 de concedii medicale, cu 30% mai puţin faţă de începutul anului, când au fost emise peste 5.000 de certificate.
De pildă, Tudoriţa Ploscaru este vânzătoate la un magazin de încălţăminte din Focşani şi cu toate că s-a îmbolnăvit de gripă nu şi-a luat concediu.
„Mă simt rău, dar nu-mi pot lua câteva zile libere, deoarece nu are cine mă înlocui. Mai beau câte un ceai şi iau pastilele prescrise de medic la serviciu. În doi ani, am avut un singur concediu medical. Nu mi-aş fi luat nici atunci, dar m-am îmbolnăvit de varicelă şi nu aveam voie să ies din casă", mărturiseşte femeia.
Medicii, speriaţi de amenzi
Pe de altă parte, şi medicii sunt mult mai rezervaţi când vine vorba de eliberarea certificatelor de concediu medical, în condiţiile în care inspectorii CAS le aplică amenzi usturătoare ori de câte ori le trec pragul cabinetelor.
„Principala cauză a diminuării numărului de concedii ar fi grija omului pentru locul de muncă. Foarte mulţi dintre pacienţii mei au refuzat să-şi ia zile libere, de teamă că vor primi mai puţini bani sau chiar că vor fi concediaţi. De asemenea, sancţiunile din ultimele luni, i-