Fidesz a obţinut o victorie pe toată linia la alegerile municipale, adunând peste 60% din voturi. Rezultatul este interpretat ca un vot de încredere asupra politicilor guvernării. După ce va afla rezultatele, Guvernul Orban ar urma să anunţe şi măsuri economice nepopulare.
Peste opt milioane de unguri au fost chemaţi duminică la urne în cadrul alegerilor locale, la şase luni după scrutinul legislativ. Miza: consiliile la toate nivelurile, aşa numitele autoguvernări, precum şi primăriile localităţilor, inclusiv a Budapestei, şi circumscripţiile capitalei. De asemenea, au fost organizate alegeri pentru autoguvernările celor 13 minorităţi naţionale şi etnice din Ungaria, printre care şi ale românilor.
Citiţi şi:
Tokes face un nou partid care va lupta pentru autonomia maghiarilor din Transilvania
Naţionaliştii au strâns 14,5% din sufragii
Aşa cum au prevăzut sondajele, scrutinul s-a finalizat cu o victorie zdrobitoare a partidului de guvernământ Fidesz - creştin-democraţi. Formaţiunea lui Viktor Orban a obţinut 60 la sută din voturi, urmată de Partidul Socialist Ungar - cu 20 la sută şi Jobbik - 14,5 la sută. Practic, în toate consiliile judeţene din Ungaria, Fidesz a obţinut majoritatea. Din cele 20 de reşedinţe de judeţ, în 19 a fost votat un primar Fidesz, excepţia fiind Szeged unde a fost reales primarul socialist.
Jobbik a obţinut peste 20 la sută în judeţe din nordul ţării, cu cea mai mare rată a sărăciei şi şomajului şi are şi un primar la Tiszavasar. După 20 de ani de „socialism", postul de primar general al Budapestei a revenit Fidesz, candidatul partidului, Istvan Tarlos, obţinând 53,37 la sută din voturi faţă de cele aproximativ 20 la sută ale contracandidatului socialist.
Din cele 23 de circumscripţii ale capitalei, Fidesz a obţinut 19 posturi de primar de circumscripţie, PSU - 3, un post revenind