Fuziunea societăţilor care vor forma Electra şi Hidroenergetica se va realiza chiar dacă asta înseamnă dublarea preţului energiei
Firmele cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 10 mil. lei vor anunţa în M.O. că şi-au depus situaţiile financiare
Deja împovărate de taxe şi impozite, societăţile comerciale vor fi nevoite să ducă în spate şi împrumuturile contractate de firmele cu care vor fuziona, fără a avea drept de opoziţie. Şi acest lucru se va reflecta, evident, în preţul produsului finit, ceea ce constrânge consumul. După ce a fost respinsă de trei ori de către premierul Emil Boc, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, care stabileşte, printre altele, că împrumuturile contractate de societăţile cu pierderi care iau parte la fuziune sunt suportate, în cote părţi, şi de cele care au profit.
Spre exemplu, de mai bine de o jumătate de an se discută despre fuziunea mai multor societăţi din domeniul energetic pentru a se forma cele două companii naţionale Electra şi Hidroenergetica. De-a lungul timpului, fuziunea a fost aspru criticată atât de societatea civilă, cât şi de Consiliul Concurenţei care a deschis chiar şi o investigaţie în acest sens.
Concret, opozanţii reclamau faptul că, prin fuziunea acestor companii, Electra şi Hidroenergetica ar deţine monopolul pe piaţa energetică, iar societăţile lor componente care au profit ar trebui să ducă în cârcă povara tuturor celorlalte care au pierderi.
Mai mult, potrivit ordonanţei de modificare a Legii 31/1990, în cazul în care societăţile cu pierderi fac împrumuturi pentru modernizare, companiile profitabile vor trebui să suporte, pe lângă propriile credite, şi ratele pe care ar trebui să le plătească firmele cu pierderi.
Or, acest lucru ar duce, în mod inevitabil, la dublarea preţului energiei electrice, ce