Cei mai mulţi contribuabili au ales să direcţioneze 2% din impozitul pe profit în conturile lăcaşelor de cult, mai exact în cele ale parohiilor ortodoxe.
Peste 18.000 de maramureşeni care au realizat profit anul trecut au ales să vireze două procente din acesta către organizaţiile non-profit. Administraţia Finanţelor Publice Baia Mare, unitatea care a gestionat aceste donaţii, a încheiat acţiunea de virare a sumelor către beneficiari. „Sumele strânse de la contribuabili vor ajunge zilele acestea în conturile organizaţiilor non-profit. Este vorba de peste 900.000 de lei", a declarat Martin Conţ, director al Administraţiei Finanţelor Publice Baia Mare.
Bisericile, principalii beneficiari
Finanţiştii au prelucrat peste 18.000 de cereri ale băimărenilor, iar banii s-au dus către 823 de entităţi non-profit din întreaga ţară. „Sumele pornesc de la un leu şi ajung până la 28.000 de lei, iar majoritatea au fost direcţionate către lăcaşele de cult, respectiv parohiile ortodoxe din ţară", a continuat Conţ. Au primit bani şi unităţile non-profit înfiinţate pe lângă organizaţiile sindicale, precum şi cele de protecţie şi ajutorare a copiilor. „Peste 100 de maramureşeni au ales să doneze cele două procente către Catedrala Ortodoxă «Sfânta Treime» din Baia Mare, bani cu care vom plăti o parte din materiale şi antreprenorul. Banii sunt mai mult decât bineveniţi", a subliniat Arh. Nifon Motogna, administratorul lăcaşului de cult băimărean.
Dovadă de generozitate
Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul celor care au donat, dar a scăzut cuantumul sumelor donate. „Singura explicaţie este faptul că, anul acesta, veniturile celor care au ales să dea bani au fost mai mici. Un venit mai mic determină, automat, un impozit mai mic. Implicit, procentul care se dirijează către ONG-uri este diminuat", a adăugat Conţ.
În anul 20