O dietă echilibrată, exemplul personal şi mesele luate în familie creează obiceiuri sănătoase. Nu îl forţaţi pe cel mic să mănânce sănătos, ci apelaţi la joc şi la metode ce ţin de lumea copilăriei.
Părinţii sunt responsabili pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase, de la vârste mici. Pregătirea unor meniuri echilibrate, dar şi gustoase şi aspectuoase este doar unul dintre paşii care îl vor ţine pe cel mic la distanţă de snackuri şi de dulciurile concentrate.
Masa, o plăcere, nu o obligaţie
Din prea mult exces de zel, unii părinţi insistă ca micuţii să mănânce tot din farfurie, acest lucru generând proteste şi modificându-le copiilor comportamentul faţă de mâncare. Mai ales acum, când alcătuirea unor mese sănătoase a devenit o provocare pentru multe familii, părinţii ar trebui să dea dovadă de creativitate în pregătirea meniului zilnic.
„Un studiu românesc arată că 50% din copiii români au grade variate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă neapărat supraalimentaţie, ci o dietă dezechilibrată: exces de făinoase în detrimentul alimentelor cu valoare biologică ridicată, precum proteine sănătoase şi fibre din vegetale (legume, fructe şi seminţe)", subliniază prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Folosiţi-vă imaginaţia!
Asigurarea unor mese care conţin alimente naturale nu este însă suficientă. Părinţii trebuie să le explice copiilor de ce este important să consume anumite alimente. Iar o metodă creativă, pe înţelesul copiilor, are şanse mai mari de reuşită decât clasicele sfaturi.
O abordare creativă este cea a profesorilor de istorie medievală de la Universitatea „Leeds" din Marea Britanie.
În cadrul proiectului de trei ani intitulat „Eşti ceea ce mănânci", aceştia explică elevilor care sunt diferenţele între stilul de viaţă actual şi cel al strămoşilor din perioada Evului Me