Apropierea Congresului extraordinar al social-democraţilor, programat pentru 16 octombrie, reactivează conflictele din interiorul formaţiunii. Unii social-democraţi reproşează că modul în care a fost calculat numărul de delegaţi cu care fiecare filială va participa la eveniment favorizează anumite organizaţii.
Secretarul general PSD, Liviu Dragnea, le-a prezentat liderilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv, noile criterii şi algoritmul de calcul pentru stabilirea normei de reprezentare – numărul de delegaţi pe care fiecare filială a partidului îi va trimite la Congresul extraordinar din 16 octombrie.
Dragnea a afirmat că norma a fost stabilită ţinând cont de performanţele obâinute de organizaţii în alegeri, de numărul de alegători dar şi de populaţia fiecărui judeţ. Liderul PSD Victor Ponta a recomandat ca norma de reprezentare să fie votată la Congres, devenind astfel permanentă.
Norma de reprezentare a fost modificată înaintea fiecărui Congres al PSD, stârnind bătălii aprige între centrele de putere din partid. Diferitele tabere erau interesate să-şi asigure o reprezentare cât mai largă din partea filialelor susţinătoare, adică să aibă la Congres cât mai mulţi votanţi pentru a-şi impune candidaţii sau propunerile.
Mai-marii social-democraţi au tot “jonglat” cu criteriile de stabilire a normei, care nu au fost niciodată bătute în cuie, adică introduse în Statutul PSD. Un război crâncen pentru norma de reprezentare s-a purtat la Congresul din februarie, când cei doi candidaţi la şefia formaţiunii, Mircea Geoană şi Victor Ponta, s-au recurs la toată abilitatea pentru a câştiga un avantaj numeric. Geoană a reuşit atunci să obţină pentru Bucureşti, organizaţie care îl sprijinea, un număr foarte mare de delegaţi.
Tot de la norma de reprezentare pentru Bucureşti, mai mare decât cea a altor filiale, a izbucnit şi acum disputa. Explicaţiile lu