Cercetătorul britanic Robert Edwards a fost desemnat astăzi laureatul premiului Nobel pentru medicină pe 2010, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro, informează nobelprize.org.
Robert Edwards, 85 de ani, şi Patrick Steptoe, decedat în 1988, au dezvoltat tehnica fertilizării in vitro, prin care ovulele sunt fertilizate în afara corpului femeii şi apoi sunt implantate în uter.
"Realizările lui au permis tratarea infertilităţii, condiţie medicală care afectează un segment important al omenirii, respectiv 10% din cupluri la nivel mondial", a anunţat juriul Institutului Karolinska din Stockholm.
Eforturile sale din anii '50, '60 şi '70 au dus la naşterea primului "copil în eprubetă", în iulie 1978. De atunci, peste patru milioane de copii s-au născut în urma fertilizării in vitro.
În 2009, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorilor americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak pentru descoperirile lor în domeniul cromozomilor.
Premiul de astăzi este primul din seria celor acordate pentru 2010. Marţi, 5 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru fizică, iar miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.
Laureaţii vor primi câte un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Premiile se decernează la 10 decembrie, pentru a coincide cu comemorarea morţii fondatorului acestor premii, Alfred Nobel.
P