Interviu oferit pentru Curierul Naţional de către Alex Cernătescu, CEO Infinit Solutions
- În acest context economic dificil, spre ce se îndreaptă companiile mai mult, spre ATL sau BTL?
- Cu toate că publicitatea la TV a simţit scăderi ale bugetelor cu până la 25% faţă de anul trecut, anul acesta spaţiul se va vinde cel mai probabil la fel şi în acelaşi ritm. Evoluţia pieţei este greu de anticipat din cauza condiţiilor actuale, de instabilitatea economică. Dacă publicitatea tradiţională este la nivelul de acum câţiva ani, bugetele de BTL par să fie în aceeaşi situaţie. Din tot mixul de comunicare online-ul a înregistrat creşterea cea mai pregnantă.
Sigur, însă, că nu putem generaliza, este esenţial să privim brandurile individual - metodele de promovare cele mai potrivite unui serviciu de telefonie pot să fie foarte diferite de cele ale unui automobil.
- A determinat criza un nou mod de abordare a publicităţii tradiţionale?
- Da, criza a influenţat foarte mult preferinţele consumatorului, dar şi bugetele de publicitate, precum şi comportamentul de consum. E drept că piaţa a scăzut, însă nu a schimbat radical viziunea publicitarilor asupra industriei. În prezent, numărul de minute de publicitate pe TV s-a mişcorat faţă de cel din anii anteriori, iar televiziunile locale s-au confruntat cu o scădere şi mai importantă, de 35%.
Ca şi mod de abordare, din punct de vedere creativ, majoritatea reclamelor au avut ca temă centrală criza economică: fie că băncile ofereau rate fixe, fără comisioane, fie supermarket-urile anunţau oferte de neegalat, fie că mărcile auto ofereau discounturi la fiecare achiziţionare a unui automobil. Ce-i drept, reprofilarea pe teme de "criză" devenise puţin plicticoasă pentru că la un momentat, toată lumea oferea, dar nimeni nu mai crea şi credea.
O tendinţă care a apărut şi care se menţine este cea