Afacerile din acest sector încă mai pot salva România. Latifundiarii, asociaţiile şi micii antreprenori nu au nicio îndoială. Chiar dacă profitul „rodeşte“ greu şi pune, pentru fiecare categorie, condiţii grele, antreprenorii pariază pe succesul lor.
Agricultura tradiţională românească l-a făcut milionar în euro pe Ştefan Poienaru (64 de ani), administratorul Agrofam Holding, unul dintre cei mai mari producători de cereale din ţară.
Citiţi şi:
Agricultorii din Mehedinți se unesc pentru fondurile europene
În clasamentul Forbes România 500 Miliardari, averea lui Poienaru este estimată la 16 milioane de euro. Cu toate acestea, nu se simte legat de bani, ba chiar admite că „nu se schimbă la faţă dacă pierde".
Şi a pierdut: anul acesta peste un milion de euro! Recesiunea i-a adus o scădere a cifrei de afaceri cu 30%. A vândut din producţia pe 2010 cu puţin înainte de a creşte preţul la grâu fiindcă la uşă îi băteau termenele scadente pentru împrumuturile bancare (în valoare de patru milioane de euro) pentru investiţii.
„Am dat kilogramul de grâu cu 40 de bani, în loc să-l vând cu 75 de bani, dar dacă întoarcem lucrurile, de fapt am câştigat, pentru că am avut o inspiraţie", spune Poienaru.
INSPIRAŢIA DE REZERVĂ
Fler de agronom! A semănat de aproape trei ori mai multă floarea-soarelui. În loc de 1.500 de hectare, cât cultiva în mod obişnuit, a mizat acum pe 4.500 de hectare. Vremea a fost de partea lui! A fost anul în care floarea-soarelui a avut nu numai o producţie bună, dar şi un preţ excelent. „Noi am făcut peste 2.200 de kilograme la hectar, vorbim de 10.000 de tone de floarea-soarelui, în total, pe care am vândut-o", adaugă omul de afaceri.
Viitorul va aparţine asociaţiilor care administrează 300-500 de hectare de pământ, susţine Poienaru. În satul Stupina (Constanţa) administratorul Alexe N