Creşterile salariale pentru 2011 au încins ieri discuţiile în Coaliţie. UDMR vrea majorare în trepte, PDL invocă restricţiile Fondul Monetar Internaţional. Veniturile bugetarilor nu vor ajunge anul viitor la nivelul anterior tăierilor de 25%. Guvernul va decide miercuri cum vor fi aplicate majorările.
Membrii Coaliţiei de guvernare nu s-au înţeles ieri în privinţa majorării salariilor bugetarilor. Singurul lucru bătut în cuie rămâne fondul de salarii de 39 de miliarde de lei. Dacă PDL s-a răzgândit şi a propus o majorare unitară cu 14% a salariilor, UDMR susţine că nu va accepta varianta fără o creştere consistentă a salariilor de până la 1.000 de lei.
Aproape 700 de locuri de muncă sunt scoase la concurs în Capitală
Cum se pot angaja bugetarii la privat
„În cadrul discuţiilor din Coaliţie, fiecare partid a venit cu o variantă proprie şi cu calcule. Decizia va fi luată miercuri, de Executiv", a declarat liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian. Acesta a susţinut în Coaliţie o variantă de creştere a tuturor salariilor cu 14%, dar şi acordarea unor compensări pentru salariile sub 1.000 de lei.
Discuţii dure UDMR-UNPR
Variante total contradictorii au avut însă UDMR şi UNPR. Potrivit deputatului UDMR Petru Lakatos, calculele sunt deja clare şi Uniunea nu va accepta compromisuri. Astfel, UDMR vrea ca salariile mai mici de 1.000 de lei să crească consistent, chiar cu peste 40%, potrivit unei variante propuse. Petru Lakatos susţine că peste 53% din bugetari au salarii sub 1.000 de lei.
La polul total opus se află liderii UNPR, care vor ca fondurile de salarii să crească cu 15%, şi nu fiecare salariu în parte, după cum a afirmat deputatul Eugen Nicolicea. Planul UNPR a stârnit discuţii aprinse în Coaliţie, reprezentanţii UDMR acuzându-i pe colegii de Coaliţie că vor să lase din nou fondurile de salarii