Rachetă românească Helen 2 a fost lansată cu succes la sfârşitul săptămânii trecute. După două încercări eşuate şi acest succes, urmează marea provocare: o rachetă românească pe Lună, probabil în 2013.
Racheta Helen 2 a fost lansată sâmbătă, 1 octombrie, din largul Mării Negre. Un balon cu heliu a dus racheta la 14.000 de metri de sol, distanţă de la care un motor a condus Helen 2 la altitudinea de 40.000 de metri. Este cea mai mare înălţime la care a ajuns un obiect zburător românesc.
"Aveam nevoie de un succes", a spus preşedintele Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Dumitru Popescu. "Era o presiune mare pe noi. Avusesem două încercări eşuate de a lansa racheta", a adăugat el. În noiembrie 2009 şi august 2010, lansarea rachetei Helen a eşuat, din cauza unor probleme la balonul solar.
Misiunea îndeplinită sâmbătă reprezintă primul zbor efectuat de ARCA în cadrul competiţiei Google X Lunar Prize. Gigantul informatic Google a pus la bătaie un premiu de 30 de milioane de dolari pentru echipa care va reuşi să trimită pe suprafaţa Lunii un dispozitiv capabil să trimită pe Pământ imagini şi primul email din Spaţiu.
"La concurs participă 20 de echipe, cele mai multe din Statele Unite", spune Popescu. El adaugă că ARCA este prima echipă înscrisă în concurs care realizează un zbor.
Racheta eco, cu apă oxigenată
Racheta Helen 2 este prima rachetă din România care ajunge la o altitudine de 40.000 de metri. De asemenea, Helen 2 se diferenţiază prin faptul că este o rachetă ecologică, combustibilul folosit fiind apă oxigenată. Dumitru Popescu explică această noutate: "Apa oxigenată folosită are o concentraţie de 70%. Noi am reuşit să descompunem această apă oxigenată în numai 0,003 secunde. Motorul are un catalizator, astfel încât ceea ce ajunge în aer este doar abur cald. Nimic poluant". @N