Deşi abia au intrat în posesia camerelor de cămin, studenţii au şi dat anunţuri că îşi vând locurile. „Vând loc în cămin urgent. Preţ avantajos“. Aşa sună anunţurile studenţilor pe pereţii din jurul facultăţilor. Un loc în cămin poate ajunge şi la 600 de euro.
„Traficanţii" de locuri în căminele studenţeşti au ridicat preţul şi îşi vând locurile cu minimum 200 de euro. Studenţii plătesc aceşti bani, plus utilităţile care duc la aproximativ 100 de lei pe lună.
Pentru o garsonieră, un student ar fi plătit minimum 170 de euro, la care se adaugă întreţinerea - în medie 150 de lei pe lună. În afară de acestea, un student mai trebuie să plătească, dacă stă în chirie, curentul electric şi internetul, care ajung până la 100-150 de lei pe lună.
Aşadar, afacerea este una convenabilă. Dacă ar sta în chirie nouă luni, excluzând perioada vacanţei de vară, un student ar trebui să plătească în total minimum 9.000 de lei. În schimb, dacă şi-ar cumpăra locul de la cămin, cheltuielile lui s-ar reduce la puţin peste 3.400 de lei pe an.
Astfel, pentru un loc într‑o cameră cu baie în căminele Politehnicii Bucureşti, preţul poate să ajungă şi la 600 de euro. Căminele Belvedere, din zona Grozăveşti, sunt şi ele la mare căutare, ajungând la un preţ de 500-550 de euro. Aici, camerele sunt dotate cu aer condiţionat şi internet.
Preţuri în funcţie de zonă
Mai ieftine sunt cele din Regie, pentru care studenţii cer 200-300 de euro. Locurile din cămin sunt mai ieftine dacă le vinzi unui prieten, preţul lor fiind chiar la jumătate. Dacă locul în cămin este vândut unui necunoscut, preţul poate sări şi la 5-600 de euro.
În Bucureşti, preţurile locurilor de la cămin se stabilesc în funcţie de zonă şi de utilităţile clădirii. Cele mai râvnite sunt camerele din zona Grozăveşti şi Leu. Acestea au fost recent renovate, sunt aproape de me