Premierul Viktor Orbán a calificat drept istorică victoria dreptei la alegerile locale de duminică. Într-adevăr, partidul Fidesz, care deţine deja o majoritate de două treimi în Parlament, şi-a extins dominaţia şi la nivelul puterii locale, transmite corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari, Budapesta.
Partidul Fidesz , care deţine deja o majoritate de două treimi în Parlament, şi-a extins dominaţia şi la nivelul puterii locale, cucerind majoritatea în toate consilile judeţene, în toate oraşele cu statut de judeţ, cu excepţia Seghedinului şi în majoritatea oraşelor mici şi a comunelor.
Pentru prima oară din 1990 Budapesta va fi condusă de un conservator, István Tarlós şi în consiliul municipal al capitalei dreapta şi-a adjudecat de asemenea majoritatea.
Stânga, reprezentată de Partidul Socialist se pare că şi-a putut stopa degringolada, pierderea dramatică a electoratului în urma politicii de austeritate dictată de severele deficite bugetare , dar şi din cauza numeroaselor cazuri de corupţie şi abuz de putere din ultimii ani, unele din ele fiind deja cercetate de procuratură şi judecate de tribunale.
Ascensiunea ce părea de neoprit a extremei-drepte, întruchipată de partidul Jobbik se pare că a luat sfârşit, cu excepţia judeţelor din nord-estul ţării, cu un şomaj de 20 şi o importantă populaţie romă. Partidul ecologist LMP, neavând o acoperire organizaţională naţională nu a obţinut un rezultat semnificativ decât la Budapesta, cu un scor de 9%.
Dreapta conservatoare a devenit, deci, atotputernică în Ungaria, atât pe plan naţional, cât şi local, deschizând perspective nebănuite pentru realizarea viziunilor, în multe privinţe inedite, ale liderului ei carismatic, Viktor Orbán. Orbán consideră că politica hiperliberală de până acum a dus la ruina economică şi criza morală a societăţii ungare, propovăduind creşterea rolului statul