Chiar dacă există o gamă variată de cărţi școlare, părinţii sunt nevoiţi să le cumpere, tot mai des, pe cele mai scumpe, la cererea profesorilor. Ministerul Educaţiei distribuie gratuit manuale, până la clasa a X-a, dar mulţi dascăli nu folosesc aceste cărţi pentru că le consideră proaste.
Cele mai căutate manuale şcolare pentru gimnaziu sunt cele de limba română, matematică şi limbi străine. Iar cel mai scump este şi cel mai bine vândut, cel puţin în cazul cărţilor de limba română. Pentru clasa a V-a este vorba despre manualul editat de Humanitas, care se vinde cu 26 de lei. Prin comparaţie, cel mai ieftin manual alternativ este este cel de la editura Teora, care costă 18 lei.
Primul - este mult mai stufos (319 pagini, în loc de 230 câte are cel de la Teora), este mai bine structurat pe capitole şi conţine texte scrise de toţi autorii autohtoni importanţi: Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, Costache Negrutzi, Ion Agârbiceanu. În plus, cartea e mai atrăgătoare pentru copii: toate textele sunt ilustrate, exerciţiile sunt marcate cu diverse simboluri, iar titlurile capitolelor şi ale textelor sunt scrise cu caractere mari, de culoare roşie.
Părinţii vin cu liste speciale
Cei mai mulţi părinţi merg în librării şi târguri ştiind exact ce manual trebuie să cumpere. „90% din părinţi vin cu hârtiuţe pe care au notate numele manualului, autorul şi editura. La limba română, cea mai vândută editură este Humanitas, la matematică sunt cele de la Sigma. Pentru orele de limbi străine se cumpără des cărţile scrise de autori străini", explică un vânzător de carte, Horia Nilescu.
Regula „manualului cel mai scump" se aplică şi la matematică. Profesorii elevilor de clasa a VIII-a cer la clasă o carte care costă 26 de lei (editura Sigma), în detrimentul unuia care costă doar 15 lei (de la Teora). Primul manual este mai apreciat deoarece este ed