KazMunaiGaz vrea să răscumpere pachetul de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pe care tocmai l-a cedat statului român prin nerăscumpărarea tuturor obligaţiunilor. Ministerul Finanţelor nu recunoaşte aceste acţiuni ca fiind în patrimoniul său, întrucât consideră că obligaţiunile trebuiau răscumpărate integral.
Aşa cum era de aşteptat în urma sechestrului asigurător instituit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) asupra unor active ale Petromidia, conflictul dintre Rompetrol şi reprezentanţii statului s-a acutizat după scadenţa obligaţiunilor în care au fost transformate datoriile istorice ale rafinăriei.
Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit 54 de milioane de euro din datoria istorică de 570 de milioane de euro a Rompetrol Rafinare către statul român , transformată în obligaţiuni în anul 2003.
Restul obligaţiunilor, reprezentând 44,69% din Rompetrol Rafinare, au fost convertite în acţiuni în beneficiul statului, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010, data scadentă pentru răscumpărarea obligaţiunilor.
Oficialii kazahi, la Bucureşti
După ce au anunţat că nu au bani să răscumpere toate obligaţiunile, oficialii KazMunaiGaz vor acum să recurgă la dreptul de preempţiune şi să cumpere din nou acţiunile care i-au revenit statului, sperând, evident, la un preţ mai mic decât cel la care s-a făcut conversia, respectiv 0,1118 lei/acţiune. La bursă, cotaţia unui titlu Rompetrol Rafinare era, ieri, la jumătate, adică 0,0601 lei.
Potrivit lui Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Grupului Rompetrol, oficiali ai statului kazah vor veni la Bucureşti în următoarele săptămâni pentru a negocia cu reprezentanţii statului român răscumpărarea pachetului de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Reprezentanţii celor d