Ponderea cheltuielilor cu utilităţile casei a crescut, în timp ce pentru hrană românii alocă tot mai puţin din venituri. Dificultăţile pe care le întâmpină românii în acoperirea cheltuielilor cu întreţinerea se văd şi în statisticile oficiale: costurile locuinţei topesc bugetele familiilor.
Factura la întreţinere a devenit, în ultimii ani, o adevărată obsesie, iar preocuparea pentru această categorie de cheltuieli începe chiar s-o eclipseze pe cea legată de hrană. Asta reiese chiar din anchetele referitoare la bugetele familiilor realizate trimestrial de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mai citeşte şi:
Energia eoliană, cu 25% mai ieftină până în 2025
Gigacalorie mai scumpă din cauza majorării TVA
Datele raportate ieri, referitoare la veniturile şi consumul gospodăriilor în trimestrul al doilea din 2010, arată că ponderea alimentelor scade, iar a costurilor de întreţinere creşte tot mai mult. În anii trecuţi, cheltuielile pentru întreţinerea casei deţineau o pondere de aproximativ 12-12,5% în totalul veniturilor - în 2010 a ajuns la 13,5%. În acelaşi timp, ponderea cheltuielilor cu alimentele a scăzut uşor, de la 36,8% din venituri în 2009 la 36,2% în 2010.
Dacă în trimestrul al doilea din 2009 întreţinerea însemna 294 de lei per gospodărie (media naţională), în aceeaşi perioadă din 2010 aceasta a ajuns la 315 lei, şi vorbim de luni relativ calde (aprilie-mai-iunie), când termoficarea nu mai încarcă facturile ca iarna. De cealaltă parte, cheltuielile cu alimentaţia au scăzut de la 861 de lei per gospodărie în 2009 la 846 de lei în al doilea trimestru din 2010.
Altfel spus, din statistici reiese că familiile sunt nevoite să reducă din bugetul alocat hranei pentru a dirija fondurile către acoperirea cheltuielilor de întreţinere a casei, mai precis gaze, curent, termoficare, apă-canal, salubritate et