Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că este pentru ieftinirea creditului, însă cu toate acestea respinge soluţia cerută tot mai insistent de mediul de afaceri şi unii analişti, de reducere agresivă a dobânzii la lei, chiar cu riscul unei noi deprecieri considerabile a leului.
"Nu doar în România, ci peste tot în lume există acest pericol - aplicarea unor soluţii imediate, după colţ, gen depreciaţi cursul de schimb şi ieftiniţi creditul. Altminteri să ştiţi că sunt pentru ieftinirea creditului. Ar trebui să ne gândim de ce nu scade costul creditării şi de ce băncile în continuare oferă rate de dobânzi la depozite cu mult peste rata BNR şi peste ce este în piaţa monetară. În urmă cu doi ani aceiaşi corifei ne explicau că problema este lipsa lichidităţii şi ne invitau să dăm lichiditate. Acum, că există lichiditate în piaţă, au găsit altceva: că nu s-a depreciat cursul de schimb", a spus Isărescu.
El a făcut aceste precizări în contextul în care au apărut unele voci care susţin că prin deprecierea cursului şi prin reducerea dobânzii de politică monetară BNR ar putea să stimuleze economia, care se află în scădere neîntreruptă de mai bine de un an.
BNR a îngheţat din vară dobânda cheie la lei la 6,25% - de departe cea mai mare practicată de băncile centrale din regiune - reacţionând astfel la răbufnirea inflaţiei anuale, care a urcat de la 4,4% în iunie, la 7,6% în august, după ce guvernul a majorat TVA de la 19% la 24%. Relativa stabilitate a cursului alimentează însă din nou apetitul clienţilor - populaţie şi firme - pentru credite în valută, deşi s-a văzut că riscul valutar poate fi usturător.
De la începutul acestui an creditul în valută a revenit pe plus, în timp ce creditul în lei continuă să scadă. În continuare se menţine un diferenţial de dobâdă pentru că băncile au finanţări ieftine în euro de la băncile mamă,