* fiindcă în judeţul nostru nu mai există o industrie a vinului, căutăm prin vecini vinuri de soi * aflat la doi paşi de Brăila, "Alcovin" Măcin a încercat, printr-o degustare profesionistă, să demonstreze că produce vinuri de calitate, de pe renumita podgorie Sarica-Niculiţel
România se află pe trend descendent, în ceea ce priveşte producţia de vin, datele statistice indicând faptul că, în ultimii ani, exportăm tot mai puţin vin şi importăm din ce în ce mai mult. Lipsa subvenţiilor în domeniu sau schimbările climaterice sunt cauzele cel mai des invocate pentru explicarea acestei situaţii. Există, însă, producători care nu se dau bătuţi în faţa conjuncturilor de moment şi care se zbat să demonstreze că încă mai reuşesc să producă vin şi că vinul lor este de calitate. Din păcate, la Brăila nu se mai poate vorbi despre o industrie a vinului. Aşa ceva se găseşte, în schimb, foarte aproape, în Dobrogea. Unul dintre producătorii tulceni care încearcă să învingă criza este "Alcovin" Măcin, o firmă relativ tânără, înfiinţată la începutul anilor 2000. A pornit la drum cu câteva clădiri şi utilaje învechite, preluate de la un fost IAS şi cu circa 150 de hectare de vie, situate în renumita podgorie dobrogeană Sarica Niculiţel. Între timp, a investit mult în tehnologii de ultimă oră şi în extinderea suprafeţei de vie. Şi pentru că prioritară este, firesc, producţia de vinuri, cei de la "Alcovin" au invitat, săptămâna trecută, reprezentanţii presei din Tulcea, Brăila şi Galaţi la o degustare profesionistă, realizată în compania unui degustător autorizat. Este vorba despre inginerul Ionuţ Gâdiuţă, cel care coordonează, de altfel, procesul tehnologic de obţinere a strugurilor şi mai apoi a vinului în cadrul firmei "Alcovin". Acesta a prezentat mai multe soiuri, începând cu Aligote - vinul reprezentativ pentru podgoria Sarica Niculiţel - şi continuând cu Merlot, Muscat O