Începând de anul viitor, şomerii din Dolj, Giurgiu şi Sibiu vor fi calificaţi în domeniile în care există deficit de forţă de muncă. În prezent, se lucrează deja la identificarea acestor calificări.
În timp ce mulţi şomeri sunt nemulţumiţi de faptul că nu-şi găsesc un loc de muncă în conformitate cu pregătirea lor, angajatorii din anumite domenii reuşesc cu greu să-şi găsească angajaţi potriviţi pentru posturile libere din firmă. Pentru a armoniza cererea şi oferta, anul viitor, sute de şomeri vor fi calificaţi în domeniile în care se va stabili că există deficit de forţă de muncă având calificare. „În prezent, în România există aproximativ 3.800 de ocupaţii, însă doar jumătate dintre ele mai sunt de actualitate. Este extrem de important să vedem ce cerinţe au angajatorii şi să convingem şcolile de arte şi meserii (SAM) să nu mai califice elevii în meserii care nu se mai cer pe piaţa muncii“, a declarat Andreea Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, la conferinţa de promovare a proiectului „CALISIG - Calificare pentru o slujbă mai bună“, organizată joi la Craiova.
În prezent, se lucrează la realizarea unui studiu sociologic în vederea identificării calificărilor deficitare de pe piaţa muncii. Rezultatele acestui studiu vor fi comunicate în luna decembrie, urmând ca, din ianuarie 2011, 840 de persoane (560 din Dolj, 140 din Sibiu şi 140 din Giurgiu) aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri, şomeri de lungă durată, şomeri tineri, şomeri peste 50 de ani), care nu deţin calificări adecvate sau nu au calificări deloc, să înceapă cursurile gratuite pentru a învăţa o meserie pentru care există locuri de muncă vacante.
„Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) întocmesc anual un plan de formare profesională, care nu se face în urma unui studiu, ci în baza unor chestion