Creşterea economică minus va continua, probabil, şi în trimestrul în care am intrat în urmă cu câteva zile. A început numărătoarea inversă, şi România nu are pentru 2010 destul combustibil ca să iasă din recesiune.
Sunt premise ca în 2011 să înceapă un nou ciclu economic? Pentru că asta ar însemna de fapt ieşirea din recesiune: un ciclu economic nou, care, firesc, ar debuta cu o fază de ascensiune.
Boom-ul din 2000-2008, ce a marcat faza de ascensiune a ciclului actual, a avut parte de un tandem benefic. O combinaţie fericită între creştere economică şi dezinflaţie. Din nefericire însă, economia a fost totodată dominată, deopotrivă, de un dezechilibru puternic între creşterea explozivă a cererii de consum pe toate planurile - de la limuzine şi case până la mărfuri curente - şi oferta modestă de bunuri şi servicii. Motivul? Nu au fost făcuţi aşteptaţii paşi spre restructurare. Iar după ce actualul ciclu a intrat, la cumpăna anilor 2008/2009, în faza de recesiune, întreaga restructurare, inclusiv în sectorul privat, s-a rezumat la disponibilizări de personal şi la tăieri de cheltuieli. Atât.
Iată de ce, mai departe, prioritatea priorităţilor continuă să rămână un soi de dietă şi mai severă: să nu cheltuim mai mult decât ne ţin curelele. Asigurându-se astfel echilibrele balanţelor bugetare, monetare şi de plăţi. Fără îndoială că politicienii au dificultăţi în a explica populaţiei o astfel de opţiune. Mai ales că în joc intră foarte multe presiuni sociale, care, adunate, subminează tocmai respectarea restricţiilor. Îndeosebi a celor bugetare. Dacă nu vom fi serioşi în respectarea acestui regim, nu vom avea nici o şansă în acest an să pregătim terenul ca România să intre în 2011 într-un nou ciclu economic.
Echilibrarea bugetului nu poate fi însă asigurată numai prin tăieri de cheltuieli. Şi nici prin impozite mai mari. Soluţia e una s