Cele mai multe dintre ele, majoritatea din mediul rural, au primit avertisment şi riscă să-şi închidă porţile până la finele anului pentru că nu oferă siguranţă elevilor şi profesorilor.
În urma controalelor, specialiştii din cadrul ISU Vrancea au constatat că panourile electrice sunt vechi, coşurile de fum nu sunt curăţate corespunzător, iar multe dintre exerciţiile de simulare a incendiilor în şcoli se fac doar pe hârtie dar nu şi în realitate.
"În aceste controale se verifică atent instalaţiile electrice şi cele de încălzire, iar dacă se constată vreo problemă, şcoala respectivă nu primeşte aviz până la remediere.
Sunt şi care au primit doar aviz parţial. Au primit un termen de câteva săptămâni în care sunt obligaţi să-şi revizuiască problemele. Se vor da şi amenzi dacă nu se vor rezolva deficienţele constatate", ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, George Dumitrache.
Banii sunt problema
Problema o reprezintă în primul rând lipsa banilor, iar directorii care au făcut demersuri către autorităţile locale încă nu au primit un răspuns pozitiv.
"Cadrele didacte nu pot veni cu bani de acasă să remedieze problemele care sunt la unele şcoli din judeţ. Nu şcolile ar trebui amendate, ci primăriile care nu rezolvă problemele în timp util. Există pericol, dar nu avem ce face pentru că şcolile nu sunt ordonatoare de credit, ci primăriile de care aparţin", a declarat profesoara Doina Devetah, directorul şcolii generale din Pituluşa.