Pentru a vă creşte şansele de angajare la absolvirea unei facultăţi, trebuie să profitaţi de toate oportunităţile care vă pot sprijini în dezvoltarea profesională. Participarea la traininguri din diverse domenii, workshop-uri, evenimente de networking, cât şi absolvirea unei burse de tip Erasmus sunt câteva dintre posibilele şanse care vă pot diferenţia de un simplu licenţiat.
Peste 60.000 de studenţi „boboci" încep facultatea săptămâna aceasta conform cifrei de şcolarizare pentru ciclul de licenţă stabilită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Dar, vor fi toţi aceşti studenţi pregătiţi pentru a face faţă cerinţelor pieţei muncii atunci când vor fi licenţiaţi?
„Evident că studenţii nu învaţă ce se cere pe piaţa muncii. Pe piaţa muncii se cere experienţă, care nu se învaţă, ci se dobândeşte prin practică", susţine Marius Bălăşoiu, trainer în cadrul echipei For People. „Dacă vine cu o diplomă înseamnă doar că ştie mai bine limba cu fineţurile nivelului respectiv, nu că are mai multă experienţă. Totuşi, orice angajator îşi doreşte să angajeze un tânăr care a absolvit corect o facultate şi care are atitudinea necesară acumulării de experienţă în mediul organizaţional creat în acea specifică organizaţie", completează Marius Bălăşoiu.
Prin urmare, facultatea este un prim pas pentru o viitoare carieră, dar contează foarte mult cum este parcursă întreaga perioadă de trei ani. „Facultatea nu «naşte» specialişti, ci absolvenţi. La finalizarea propriu-zisă, absolventul ştie să vorbească doar limba domeniului", susţine Bălăşoiu.
Activităţi extra
Un prim pas, care stă la îndemâna oricărui student, este să nu se limiteze doar la cursurile predate în cadrul facultăţii. Variante există, însă este nevoie de dorinţă şi curiozitate. „Doar audierea cursurilor predate în universitate constituie pregătirea de bază, ni