Deşi spectacolul se joacă de un sfert de secol, biletele la cel mai longeviv musical din toate timpurile sunt epuizate până în 2011. Din septembrie 1985, când a avut loc premiera, producţia care a încântat milioane de oameni continuă să spună povestea din romanul lui Victor Hugo.
Destinul musicalului produs de Cameron Mackintosh este oarecum asemănător cu cel al marilor opere lirice de la sfârşitul veacului al XIX-lea şi începutul secolului următor. Iniţial, n-a fost deloc pe gustul criticilor, care i-au văzut numai defectele. Însă, încetul cu încetul, spectatorii avizaţi şi-au revizuit opiniile.
„Mizerabilii" este un adevărat fenomen. În cei 25 de ani împliniţi acum, spectacolul a avut un succes de box-office greu de imaginat. De-a lungul timpului a fost văzut de peste 56 de milioane de oameni, jucându-se în 21 de limbi şi în 42 de ţări.
Realizat iniţial la celebrul Barbican Theatre din capitala Angliei, musicalul compus de Alan Boublil şi Claude-Michel Schönberg s-a mutat la Palace Theatre din West End trei luni mai târziu, unde s-a jucat nu mai puţin de 18 ani, înainte de a se transfera la Queens Theatre, din repertoriul căruia face parte şi acum. Între 14 septembrie şi 2 octombrie 2010, Barbican a găzduit 12 reprezentaţii aniversare, iar duminica trecută a avut loc un concert susţinut cu aceeaşi ocazie.
Succes şi valoare
Spectacolul care continuă să se joace la Queens Theatre a suferit, desigur, diferite schimbări. Trevor Nunn şi John Caird, regizorii producţiei iniţiale, au fost înlocuiţi de mai tinerii Laurence Connor şi James Powell, care au scurtat spectacolul cu o oră, modificând şi numeroase scene.
Musicalul îşi aşteaptă spectatorii - sau mai bine spus spectatorii aşteaptă un loc, căci biletele au fost epuizate până la reprezentaţiile din 2011, inclusiv - cu un decor înnoit, inspirat de desenele schiţate de Victor Hu