Pentru a fi aplicat, programul are nevoie de surse imense de finanţare, care sunt neclare. Deocamdată, PSD are două variante pentru impozitul progresiv. Una, considerată mai dură, în care propune o vacanţă fiscală pe termen nedefinit pentru veniturile lunare care nu depăşesc 1.000 de lei şi care nu vor fi impozitate. Câştigurile lunare situate în intervalul 1.000-2.000 de lei vor fi impozitate cu 15%. Treapta următoare de impozitare este de 25% şi se aplică veniturilor între 2.000 şi 4.000 de lei, iar cota maximă de 40% penalizează câştigurile care depăşesc 4.000 de lei. A doua, mai delicată, menţine scutirea de impozit pentru veniturile mici şi urcă progresiv impozitul în cote de 10%, 20% şi 30%, pe măsură ce se aplică unor salarii mai mari. Există şi o variantă de lucru a unui impozit maximal de 35% pe veniturile mai mari.
Economiştii consideră că o eventuală revenire la impozitul progresiv, oricare ar fi varianta aleasă, este nefinanţabilă, deoarece ar săpa o gaură imensă în bugetul de stat, întrucât majoritatea salariilor sunt sub limita a 1.000 de lei, iar impozitarea celor care depăşesc 2.000 de lei nu compensează pierderile provocate de reducerea sau anularea impozitului pe venit la categoriile care au venituri mici.
Aproximativ 75% din salarii sunt sub 2.000 de lei şi 95% din salariile plătite în România sunt inferioare sumei de 4.000 de lei. În această situaţie, este aproape imposibil de compensat pierderile acumulate prin neimpozitarea salariilor mici. Cota progresivă de impozitare ar lăsa un gol în buget pe termen lung, deoarece nu pot fi recuperate pierderile, apreciază Niculae Alexandru Chidesciuc, economistul şef al ING România. PSD a semnalizat şi o intenţie de a reduce impozitul pe profitul companiilor, de la 16% la 12%, pentru a rezista competiţiei cu vecinii, fără a da însă multe detalii.
Ansamblul măsurilor economice trebuie p