Peste 700 de sătmăreni cu vârste cuprinse între 4 şi 60 de ani învaţă muzică, dans, pictură cu profesorii de la Şcoala de Arte. Taxa pentru un an de studiu la Şcoala de Arte din Satu Mare este de 350 de lei.
Cel mai solicitat curs este cel de chitară, unde sunt deja înscrişi 120 de sătmăreni. „Nu avem o statistică oficială cu numărul elevilor înscrişi, însă anul trecut au fost 750 de elevi, iar anul acesta, la ora actuală, sunt peste 700 de persoane înscrise“, a declarat Mircea Deac, directorul Şcolii de Arte.
Profesorii spun că numărul sătmărenilor care urmează cursuri la Şcoala de Arte creşte de la un an la altul. „Mergem pe varianta unor ţări precum Germania sau Austria, unde, după orele de muncă, oamenii îşi dezvoltă talentele la orele de pictură sau muzică. Este un trend în creştere şi la Satu Mare. Taxa pe an este de 350 de lei la toate instrumentele, în afara cursurilor de DJ, unde taxa este de 750 de lei“, a mai precizat Mircea Deac.
„Vreau să învăţ notele muzicale“
Ildiko Szabo, o tânără de 27 de ani, s-a înscris anul acesta la cursurile de pian. „Vreau să învăţ notele muzicale pentru a-mi compune singură cântecele. La 14 ani am început să fac canto, însă nu prea am învăţat notele muzicale. În plus, mă ocup de un cor de copii de la o biserică din oraş şi vreau să-i învăţ şi pe ei notele muzicale. Ce învăţ la şcoală, exersez şi la pianul de acasă“, a declarat tânăra.
Angela Munteanu are 49 de ani şi este elevă a Şcolii de Arte la cursurile de canto popular. „Mi-a plăcut dintotdeauna să cânt. Părinţii mei nu au avut posibilităţi financiare să mă înscrie la cursuri de muzică, însă eu am continuat să sper că odată voi face o şcoală de muzică. După ce am terminat liceul am început să compun cântece, însă numai pentru familie. În urmă cu doi ani am aflat de aceste cursuri şi m-am înscris. Nu e greu dacă înveţi ceva din dragost