"Eram mai îngrijorat de aprecierea cursului sub 4 lei decât de deprecierea cursului", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), la o conferinţă pe tema "Lecţiile crizei pentru autorităţi şi bănci". Sursa: AGERPRES
Dacă am fi avut un curs de sub 4 lei pentru un euro, ar fi fost necesar ca BNR să mai cumpere valută, a explicat guvernatorul.
Cursul nu e artificial
Referitor la cursul leu-euro, Mugur Isărescu a precizat că acesta nu este în niciun caz artificial. "După părerea mea, nu avem un curs artificial. Putea să fie mai volatil, mai fluctuant", a spus șeful BNR.
Mai mult, oficialul băncii centrale a susținut că declarațiile care au apărut în presă în primăvara acestui an au urmărit fiecare interesele celor care le-au lansat: exportatorii, importatorii sau trezorierii din bănci "care din asta trăiesc".
Citiți și: Leul depreciat arată adevărata stare a economiei Isărescu: "Nu vrem să demonizăm creditul în valută"
Băncile au câștigat bani cu risc zero
Până acum câțiva ani, băncile comerciale câștigau bani în România cu risc zero, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), la o conferinţă pe tema lecţiilor crizei pentru autorităţi şi bănci.
"Am învățat băncile să câștige bani ușor în perioada 2000-2007, plasând bani în surse de plasament sigure, adică la BNR", a precizat Isărescu.
Vânzarea de valută, un avantaj
Vânzarea de valută de către Banca Naţională a României nu reprezintă o cheltuială, ci un avantaj, a mai spus guvernatorul BNR. "Să spui că BNR a cheltuit 11 miliarde euro este o formulă nepotrivită. Vânzarea de valută, din punctul de vedere al BNR, nu este o cheltuială, este un avantaj. Nu am cheltuit 11 miliarde, am vândut", a declarat șeful băncii centrale, referitor la comentariile apărute în presă în urma unui raport al ING Bank. @N_