Administraţia centrală românească, "desfiinţată" de doi oficiali străini: ineficientă, politizată, mereu în schimbare
Nu aveţi bani şi nici resursele tehnice necesare, iar proiectele se schimbă odată cu fiecare guvernare. Mai mult, structurile sunt politizate, birocraţia rămâne o problemă nerezolvată, iar actualul sistem îşi demonstrează ineficienţa prin simplul fapt că nu am atras miliarde de euro din fondurile comunitare. Acestea sunt principalele hibe ale administraţiei publice centrale din România, potrivit lui Peter Harrold, director de ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice din cadrul Băncii Mondiale. În cadrul unei conferinţe privind analiza funcţională a administraţiei publice, organizată la Palatul Victoria, oficialul i-a explicat premierului Emil Boc care sunt problemele actualelor strategii ale Guvernului. "Sustenabilitatea acestor strategii pare limitată. Primul-ministru a accentuat nevoia de politici care să fie bazate pe nevoile pe termen mediu ale României şi nu pe populism imediat. Avem nevoie de strategii care să supravieţuiască schimbărilor de miniştri şi chiar de administraţii, ca să poată avea şanse de succes".
l Harrold a mai identificat ca punct nevralgic al aparatului central şi faptul că responsabilităţile nu sunt în mod clar trasate în structura ministerelor: "Acest lucru este valabil şi pentru şedinţele Guvernului, care pare, din observaţiile noastre, să fie foarte preocupat cu foarte multe aspecte operaţionale decât cu aspecte strategice".
l Şi gradul de motivare a funcţionarilor este o problemă a ministerelor, mai susţine Harrold. "Este o problemă legată de motivarea personalului. Am văzut că gradul de motivare este mai înalt adesea la agenţiile subordonate, cărora le-a fost delegată luarea deciziei, care au mai puţine proceduri birocratice şi adesea recompense finaciare mai mari. Problema motivării se pune în m