Doi cercetători de origine rusă, Andrei Geim şi Konstantin Novoselov, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru fizică pe 2010, pentru „lucrările lor revoluţionare asupra grafenului”, o formă a carbonului considerată drept cel mai bun conductor de căldură şi electricitate. Anunţul a fost făcut astăzi de Academia Regală de Ştiinţe din Stockholm. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Geim, 51 de ani, este cetăţean olandez, în timp ce Novoselov, 36 de ani, are dublă cetăţenie, rusă şi britanică. Ambii predau în Marea Britanie, la Universitatea din Manchester, precizează France Presse.
Andrei Geim este şi un laureat al premiilor Ig Nobel Prize, o parodie americană a Premiilor Nobel. Premiile Ig Nobel sunt acordate anual, în octombrie, pentru zece realizări care "fac publicul să râdă, pentru ca apoi să-l pună pe gânduri". În 2000, Geim (pe atunci la Universitatea din Nijmegen, Olanda) şi Michael Berry (Universitatea din Bristol, Marea Britanie) au făcut o broască să leviteze. Ei au folosit câmpuri magnetice care au reuşit să "învingă" acceleraţia gravitaţională, iar broasca a rămas suspendată în aer.
Ce este grafenul
În 2004, un grup de cercetători condus de Andre Geim a exfoliat grafitul şi a descoperit un excelent conductor de electricitate: grafenul.
Pentru a cunoaşte grafenul, trebuie să pornim de la carbon. Carbonul poate exista în natură în mai multe forme, cu diferite proprietăţi fizice (însuşire ce poartă denumirea de alotropie). În cazul carbonului, el poate exista sub formă de diamant, grafit (carbonul amorf), nanotuburi de carbon şi fulerene (descoperirea lor în 1985 le-a adus unor cercetători Nobelul în 1996). Grafenul este elementul de bază al ultimelor trei din înşiruirea de mai sus.
De aceea, este uşor de realizat că grafenul se întâlneşte în cantităţi însemnate în natură (deoarece resursele de grafit su