«Oferta» Guvernului e valabilă doar pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 35 de ani.
Persoanele cu vârste de până la 35 de ani, care nu au deţinut niciodată acţiuni într-o firmă şi vor să debuteze în afaceri, vor primi ajutoare de la stat în valoare de maximum 10.000 de euro.
Această măsură e reglementată printr-un act normativ la care se lucrează din luna martie şi care va fi aprobat, cel mai probabil, în şedinţa de Guvern de mâine.
Andreea Paul Vass, consiliera primului-ministru, a explicat că societatea care urmează să se înfiinţeze trebuie să aibă asociat unic sau cel mult cinci asociaţi, toţi debutanţi în afaceri. “Facilităţile propuse implică un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesari, tinerii au două opţiuni: fie vin cu resurse proprii, fie au nevoie de un credit bancar. Statul va garanta maximum 80% din valoarea împrumutului, dar nu mai mult de 80.000 de euro”. Vor fi scutiţi de unele taxe
În plus, beneficiarii vor fi scutiţi de la plata taxelor, în valoare de 200 de lei, pentru operaţiuni efectuate la Registrul Comerţului. O altă facilitate e scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru patru angajaţi.
Pentru a primi ajutorul de la stat, tânărul debutant trebuie să angajeze minimum doi salariaţi, să reinvestească 50% din profit şi să depună semestrial un raport la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri. Prioritare vor fi proiectele care vizează activităţi productive şi sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare.
Fonduri de 1.000.000 €
Suma totală care va fi alocată de stat prin Ministerul Economiei, pentru afacerile începătorilor, va fi anul acesta de un milion de euro.