Ministrul Educaţiei, Daniel Funariu, a participat, ieri, la prima deschidere de an universitar în calitate de ministru şi a ales pentru acest lucru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Funeriu le-a cerut studenţilor să ceară socoteală dascălilor pentru cursurile plicticoase, să nu aibă încredere în profesorii care-şi aduc la catedră rudele, şi să nu creadă atunci când cineva le spune că o anumită idee nu se poate realiza. Pe de altă parte, ministrul a cerut mediului universitar să se cureţe în egală măsură de studenţii, dar şi de profesorii care nu fac faţă exigenţelor academice.
Totodată, Funeriu le-a vorbit studenţilor despre modalităţile în care pot sancţiona un profesor, iar acestora din urmă le-a adresat câteva întrebări, promiţând că nu sunt retorice şi că aşteaptă răspuns. "Atunci când aveţi un curs care vi se pare inutil, atunci, în 90 la sută din cazuri, el chiar este. Fiecare moment din viaţa voastră de student trebuie să vă ajute mai departe în viaţă. Şi nu-i credeţi pe acei profesori care vă spun că trebuie să le cumpăraţi cărţile ca să treceţi examenul", a spus Funeriu, subliniind că un manual bun se impune prin valoarea sa.
Pe de altă parte, ministrul le-a cerut profesorilor să anuleze taxele nejustificate, să elimine şpaga de examen, să-i dea afară din universităţi pe plagiatori şi să-şi pună în ordine finanţele, deoarece nu doar nivelul dotării tehnice contează, ci şi al oamenilor care predau. El a amintit chiar că un profesor nu ar trebui judecat după tinereţea sau bătrâneţea sa, ci după calitatea actului predării. O altă problemă abordată a fost aceea a învăţământului privat versus cel public, a sistemului de doctorat pe bandă rulantă, sau a nepotismului universitar."Vi se pare normal ca în cadrul universităţilor să fie permise, prin lege, relaţiile între rude? Sau ca într-un stat care girează toate diplo